Tygr ussurijský

Tygr ussurijský alias sibiřský, amurský, altajský, korejský, mandžuský nebo severočínský je největší kočkovitá šelma, žijící dnes pouze na omezeném území na východě Ruska či v Číně a jsoucí tam jako ohrožený...

Proč mění chameleoni barvu?

Chameleon je název označující skupinu ještěrů z čeledi chameleonovitých. Jde o čtyři rody, kteří se nazývají jako chameleoni. Tyto ještěři jsou proslaveni tím, že umí měnit svou barvu. Proč to však...

Velbloud dvouhrbý

Savec a sudokopytník velbloud dvouhrbý žije volně ve Střední Asii a Mongolsku. Dosahuje až šestisetpadesátikilogramové hmotnosti, bezmála čtyřmetrové délky a více než dvoumetrové výšky a dožívá se až padesáti let. Spolu s...

Kudu velký

Savec a sudokopytník kudu velký žije na jihu a jihovýchodě Afriky až po Etiopii. Má štíhlé, až dva a půl metru dlouhé, v kohoutku půldruhého metru vysoké a až tři sta kilogramů...

Manta obrovská

Manta obrovská alias rejnok manta je mořská paryba z čeledi mantovitých. Je to největší druh rejnoků a příbuzný žraloků. Žije v teplejších vodách oceánů, v blízkosti kontinentů a ostrovů, v místech...

10 hadích nej aneb seznamte se s hadími rekordmany

Zajímá vás hadí život a hadi všeobecně? V dnešním článku se podíváme na deset hadích nej. nejmenšího, nejdelšího, netěžšího,... hada, kterého můžete na naší planetě potkat.  Nejmenší hádě Nejmenším hadem naší planety je...

Zebra stepní

Zebra stepní, lichokopytník a savec připomínající křížence koně a přechodu pro chodce, žije v savanách nebo řídkých lesních porostech v africké Ugandě. Dorůstá až dvouapůlmetrové délky a jedenapůlmetrové výšky a hmotnosti až...

Tučňák císařský

Tučňáci císařští jsou nejvyšší a nejtěžší ze všech tučňáků. Samci a samice nejsou velikostně ani barevně rozdílní, samci jen více váží. Dosahují kolem stodvaceti centimetrů a od dvaadvaceti do pětačtyřiceti kilogramů, jsou...

Tapír jihoamerický

Tapír jihoamerický, savec a lichokopytník žijící v Jižní Americe, dorůstá délky až dvou metrů a metrové výšky a čtvrttunové hmotnosti. Vzhledově připomíná prase, má však vysoké a štíhlé nohy se třemi prsty...

Rypouš severní

Rypouš severní je ploutvonožec z čeledi tuleňovitých. Žije v Tichém oceánu u západního pobřeží Severní Ameriky. Za potravou migruje i na sever či daleko od pobřeží a to po zimním odchovu...

Novinky

Učme se od ptáků

Alespoň nějaké ptáky dozajista znáte, a proto by se mohlo dost možná na první pohled zdát, že je vám vše jasné a zmiňovat je...

Malamut a teriér