Auerhahn (Tetrao urogallus), gesichtet im Ennstal

Tetřev hlušec je velký hrabavý pták z čeledi tetřevovitých. Samec dorůstá velikosti až devadesáti centimetrů, samice jen o něco více než šedesáti.

Samec je tmavý s bílou skvrnou v ohbí křídla a modrozeleným leskem na hrudi, na břiše a ocase má několik bílých skvrn a nad očima červené poušky, zobák je slámově žlutý.

Samice je hnědá a tmavě proužkovaná, má oranžovohnědou hruď bez proužků a rezavě zbarvený ocas.
Tetřev hlušec žije hlavně ve Skandinávii, Pobaltí, Bělorusku a Rusku, jinak jen na některých místech Skotska, Německa, Polska, Slovenska, alpských zemí, Španělska, Francie, u nás a na Balkáně. U nás pak dnes žije většina těchto ptáků na Šumavě, v ostatních oblastech jeho stavy poklesly v době od čtyřicátých let minulého století. Většinou se zdržuje na jednom místě, jen na některých místech na jaře a na podzim migruje, zřejmě za potravou. Žije ve velkých jehličnatých nebo smíšených lesích s větším počtem nevelkých mýtin, kde roste dostatek bobulí, hlavně pak borůvek.
Obě pohlaví žijí po většinu roku odděleně a setkávají se jen v době tokání od března do května na obvyklých místech, na větvích nebo v řídkém přízemním porostu. Samice se na několika místech postupně páří s několika dominantními samci.
Hnízda jsou rostlinami a peřím vystlané důlky v zemi, zpravidla u kmene stromu, ve vývratu nebo v hromadě roští. Do každého hnízda bývá smeseno v průměru deset vajec, z nichž se po necelém měsíci líhnou mláďata, jež již krátce po vylíhnutí opouštějí hnízdo a pokud je v prvních dnech života neskolí vlhko, chlad a nedostatek potravy, rychle se vyvíjejí, po osmi až devíti dnech poletují, jako dvoutýdenní uletí už i dlouhé vzdálenosti a nejpozději ve čtyřicátém dni života se plně opeřují. Mláďata zůstávají se samicí až do září a pak tvoří malá hejna podle pohlaví. Pohlavně dospívají ve druhém kalendářním roce.
Tetřev se živí hlavně jehličím a pupeny, různými plody, výhonky rostlin a lístky, zčásti i hmyzem, potravu hledá na zemi i na stromech. Čistě živočišnou potravu přijímají jen mláďata.
Tetřevi jsou ostražití a v nebezpečí hlasitě ulétají, někteří samci však mohou být i agresivní, a to i vůči lidem.