Aligátor americký žije na jihu Spojených států, od Severní Karolíny po Texas. Spolu s krokodýly, gaviály a kajmany patří se svými až čtyřmi metry délky a více než dvěma sty kilogramy mezi nejmohutnější sladkovodní predátory.

Žije hlavně v bažinách, řekách, vodních kanálech a jezerech se sladkou nebo mírně slanou vodou a je k životu a lovu v tomto prostředí dokonale vybaven. Tělo je vřetenovité, s protáhlou hlavou a dlouhými čelistmi, vstup do hrdla je opatřen záklopkou a aligátor tak může lovit pod vodou bez rizika průniku vody do dýchacího traktu. Podobné záklopky pak má i na nozdrách a zvukovodech.

Většinu života žije aligátor samotářsky, obě pohlaví se stýkají jen v době páření. V době páření bučivě řve.

Inkubace trvá dva až tři měsíce a z pětadvaceti až šedesáti asi sedm centimetrů velkých vajec nakladených do samicí z bláta a rostlinných zbytků vybudovaného hnízda o průměru až dvou metrů a výšce až devadesát centimetrů se líhnou hned zcela soběstačná mláďata. Tato mláďata měří kolem dvaceti až pětadvaceti centimetrů a po vylíhnutí se dostanou z hnízda jen díky pomoci samice, již pak provázejí ještě jeden až tři roky. Pohlavně dospívají v deseti až dvanácti letech v závislosti na velikosti, dožívají se až padesáti let.

Mladí aligátoři se živí bezobratlými živočichy, rybami a obojživelníky, starší hlavně želvami, hady, ptáky a savci. Mohou být nebezpeční i pro člověka, případů takového napadení je však minimum.