Potápka roháč

Potápka roháč je středně velký vodní pták žijící po celé východní polokouli, dosahující velikosti až půl metru, třičtvrtě až více než jednoho kilogramu hmotnosti a třičtvrtěmetrového rozpětí křídel, přičemž samice bývají...

Datel a jeho potřeba odumírajícího či mrtvého dřeva

Datel černý byl Českou ornitologickou společností prohlášen za ptáka roku 2017. Proč právě datel? Tímto činem se společnost snaží upozornit na potřebu odumírajících a mrtvých stromů v lesích, parcích, ale i...

Strakapoud velký

Strakapoud velký je šplhavý pták z čeledi datlovitých, velký něco přes dvacet centimetrů a vážící do devadesáti gramů, s až čtyřiceticentimetrovým rozpětím křídel. Je černobílý s červenými spodními ocasními krovkami, samec má...

Tabon oranžovonohý

Tabon oranžovonohý je hrabavý pták z čeledi tabonovitých. Žije v Indonésii, na jihu Nové Guineje, na D'Entrecasteauxových ostrovech a v Austrálii, a to hlavně v nížinách. Obývá zalesněné oblasti u pobřeží, mangrovy,...

Poučení od kukačky

Člověk se nejednou může poučit i u tak zdánlivě hloupého tvora, jako je pták. U takového, co zdánlivě nepobral více moudrosti, než aby si pamatoval, že se má vyklubat z vajíčka,...

Buřník peruánský

Buřník peruánský je malý mořský pták z čeledi buřníkovitých. Hnízdí a žije jenom na jihozápadním pobřeží Jižní Ameriky u Chile a Peru, vyjimečně i Ekvádoru, kde ale nejspíše jenom loví. Prokazatelně hnízdí...

Kos černý

Určitě mě budete znát. Poznáte mne prý, jak vy čeští lidé říkáte, podle mého frňáku, totiž zobáku. Podle nosa poznáš kosa. Pokud by vám snad ani tato nápověda nestačila, jsem takový ten...

Štítonos

Štítonosové, světlezobí či černozobí, jsou dlouhokřídlí ptáci žijící v Antarktidě a na jí blízkých ostrovech v Atlantiku a Indickém oceánu. V nejjižnější oblasti jejich výskytu však po vyvedení mláďat zůstává jen...

Křepel virginský

Křepel virginský je hrabavý pták z čeledi křepelovitých. Pochází ze Severní a Střední Ameriky a žije od Střední Ameriky až po Ontario, nejvíce na východě USA a Mexika a na Kubě,...

Hoko korunkatý

Hoko korunkatý je cizokrajný plachý pták z čeledi hokovitých. Žije v pravidelně zaplavovaných oblastech nížinných deštných pralesů podél Amazonky v Kolumbii, Peru, Ekvádoru, Brazílii a Bolívii. Jeho život je s vodou úzce...

Novinky

Lev pustinný

Lev pustinný je taková veliká kočička, druhá největší kočkovitá šelma na světě. Samec váží od stopadesáti kilogramů do čtvrt tuny, samice do stopadesáti kilogramů,...

Potápka roháč

Tricha orlí