Žirafy Rothschildovy, jeden z největších a nejvzácnějších poddruhů žiraf, byste měli hledat volně žijící v afrických státech Uganda a Keňa.


Tito dlouhokrcí sudokopytníci a savci, dožívající se až šestatřiceti let, dorůstají v případě samců až šesti a v případě samic až čtyř a půl metru výšky a největší cvalíci mívají až půldruhé tuny, zatímco cvalindy „drží linii“ a mívají tak maximálně osm set kilogramů. Jsou tudíž nejvyššími suchozemskými savci.

Kromě výšky tyto poznáme podle typicky dozadu se svažujícího hřbetu, dlouhých štíhlých nohou, dlouhého krku a typicky vzorované kůže. Na krku, jenž se skládá ze stejného počtu obratlů jako ten lidský, je vcelku malá hlava s velkýma očima a ušima a s krátkými růžky pokrytými osrstěnou kůží. Na protáhlém čenichu jsou velké pysky a v něm až pětačtyřiceticentimetrový jazyk, to vše uzpůsobené ke spásání větviček, listí a výhonků stromů.

Žirafy žijí v buši a stromové savaně s akáciovými porosty a mimo již výše zmíněné se živí i bylinami a plody, případně trávou, jež zpracovávají ve svém čtyřdílném žaludku.

Žirafy žijí v menších skupinkách zpravidla s maximálně deseti jedinci, jež vede nejstarší samec, mláďata se často sdružují a jsou ve skupině hlídána jednou až dvěma samicemi. Aktivní jsou nepřetržitě, většinu dne stráví hledáním potravy, spí pouhých asi dvacet minut denně. Cítí-li se ohroženy, dokážou běhat až bezmála šedesátikilometrovou rychlostí.

Pohlavně dospívají ve třech až čtyřech letech života, páří se a rodí mláďata v průběhu celého roku. Březost trvá čtrnáct až šestnáct měsíců a rodí se zpravidla jedno asi padesátikilové a skoro dvoumetrové mládě, jež je kojeno asi deset měsíců.