Vydra obrovská je šelma a savec žijící v Jižní Americe. Dorůstá značné velikosti, její tělo může mít délku i téměř půldruhého metru s navíc až metrovým ocasem a hmotnost až čtyřiatřicet kilogramů. Ač vypadá nemotorně, dokáže uběhnout i velké vzdálenosti mezi koryty a rameny řek.

Lze ji poznat i podle konce čenichu porostlého srstí, podle silného, svalnatého a u kořene nápadně zploštělého ocasu a velké plovací blány dosahující až okraje dlouhých prstů. Navzdory této bláně si však dokáže tlapami dobře přidržovat potravu.

 Žije hlavně na hustě zarostlých březích širokých a hlubokých řek, kde si vyhrabává nory s hnízdní komorou o až bezmála dvoumetrovém průměru. Žije obvykle ve skupině čtyř až osmi příbuzných kusů, vzácné však nejsou ani skupinky čítající dvě desítky jedinců, kteří spolu loví, odpočívají a čistí si srst. Loví hlavně ryby a kraby, větší kusy ale i malé kajmany či anakondy. Členové skupiny spolu komunikují různými zvuky.

Páry jsou si po léta věrné a společně pečují o mláďata. Páří se obvykle v červnu až srpnu ve vodě, v níž se dokážou potopit až do třímetrové hloubky a vydržet tam přes sedmdesát vteřin, a po devíti až deseti týdnech březosti mívají dvě až tři cca dvousetgramová slepá a bezbranná mláďata. Mláďata zůstávají s rodiči do nového zabřeznutí své matky, v kteréžto době již minimálně čtvrt roku umí sama lovit potravu.

Vydra obrovská se může dožít až třinácti let. Pokud jí nezkříží cestu kupříkladu člověk, jenž tuto intenzivně loví pro její kožešinu.