Tabon oranžovonohý je hrabavý pták z čeledi tabonovitých. Žije v Indonésii, na jihu Nové Guineje, na D’Entrecasteauxových ostrovech a v Austrálii, a to hlavně v nížinách.

Obývá zalesněné oblasti u pobřeží, mangrovy, lužní lesy, ale i horské deštné pralesy a vyprahlá křovinatá území. Tabon oranžovonohý mívá od pětatřiceti do skoro padesáti centimetrů a váží až 1.200 gramů, samice bývá menší a lehčí.

Dále se samci a samice navzájem liší i velikostí drápů. Peří je hnědé s různými odstíny šedé. Vršek těla včetně křídel a ocasu je kaštanově hnědý, břicho, hlava, krk a hruď jsou spíše tmavošedé s nádechem do modra. Tabon má na hlavě krátký hnědý hřeben, dále má hnědé oči obklopené holou kůží a žlutý, silný a špičatý zobák, silné oranžové, červené nebo narůžovělé nohy a prsty s dlouhými silnými černými drápy.
Tabon se pohybuje hlavně po zemi, létá pouze v případě ohrožení a jen na krátkou vzdálenost. V případě ohrožení utíká do houští nebo vyletí na větev stromu, kde barevně splyne s okolím.

Žije v párech, jež se scházejí jen v období páření a rozmnožování, nejednou si střeží své teritorium, projevuje se krákavým zvukem.

Vejce jsou snášena do hromady listí, trávy a větviček smísených s hlínou na rovném stinném místě, jejíž stavba trvá páru někdy až tři roky; tato hromada pak bývá opakovaně používána jedním a v případě dostatku potravy v okolí i více páry. Po vylíhnutí samec dále tuto hromadu opravuje a zvětšuje až do příští snůšky a tak taková hromada může časem dorůst obrovských rozměrů. Do hromady, jež díky tlení materiálu dosahuje teploty až pětatřiceti stupňů, je snášeno v průběhu deseti až dvaceti dnů asi dvanáct vajec a následná inkubace trvá rozdílně dlouhou dobu. Mláďata vylíhlá uvnitř této hromady se sama vyhrabují na povrch a bez pomoci rodičů odcházejí a jsou soběstačná, ovšem pro svoji nezkušenost se často stávají obětí predátorů.

Tabon je všežravec, potravu si zásadně vyhrabuje ze spadaného listí nebo měkké půdy. Živí se semeny a plody rostlin, hmyzem a dalšími bezobratlými živočichy.