Pavián pláštíkový žije ve východní Etiopii, na severu Somálska, v Súdánu a na Arabském poloostrově ve skalnatých horách.

Jeho tělo dosahuje výšky až devadesáti centimetrů a hmotnosti do deseti kilogramů, ocas může měřit i přes šedesát centimetrů. Má krátké končetiny dobře uzpůsobené pro život na zemi, na zemi je mrštnější a hbitější než v korunách stromů. Tělo je pokryté šedohnědou srstí splývající s barvou skály.
Paviáni žijí zpravidla v sedmdesáti- až stočlenné skupině vedené dominantním samcem, jenž si tyranským způsobem udržuje absolutní kontrolu nad svými samicemi. Poté, co jiný nejschopnější samec převezme vůdčí pozici, dožívá dosavadní vůdce na okraji tlupy.

K rozmnožování dochází v průběhu celého roku a po půlroční březosti má samice jedno mládě, jež se matky drží zpočátku na břiše a později se přesouvá na její záda a pozorně sleduje, čím a jak se matka živí.

Pavián hledá potravu po většinu dne a touto je většinou ovoce, obilí nebo tráva, za sucha také vyhrabává hlízovité kořeny. Živí se ale i hmyzem, plži a dalšími bezobratlými, případně i ještěrkami či malými savci.

Mimo sběr potravy pavián především spí nebo se stará s ostatními navzájem o srst.

Přenocuje na skalních římsách mimo dosah levhartů. Skupina paviánů si troufne vzdorovat i člověku.