Tento savec a ploutvonožec žije na jižním pobřeží Jižní Ameriky.

Dorůstá až délky dvou a půl metru a hmotnosti až tří set padesáti kilogramů.
Umí velmi dobře plavat a ve vodě vydrží plout klidně i několik hodin, jeho potravou se přitom stávají různé ryby, hlavonožci, korýši a tučňáci. Spolu s nimi často polyká i kameny, jež napomáhají rozmělňování potravy.

V době páření si samci uzurpují na shromaždištích svá místa, jež brání před ostatními přítomnými samci a do nichž lákají samičky, jichž může být najednou i osmnáct, ovšem většinou nebývají více než tři. Přitom samci po několik týdnů nepřijímají žádnou potravu a přežívají díky energii ze svých tukových zásob.

Samičky dorážejí na pobřeží později, zakrátko tu rodí mláďata a brzy po porodu se tu opět páří se samci.

Po 355denní březosti se následně samičce rodí jedno pětaosmdesáticentimetrové a deseti- až patnáctikilové mládě, jež je následně až rok kojeno. Pohlavní dospělosti je pak dosaženo u samic ve čtyřech a u samců v šesti letech a dožít se mohou až let pětadvaceti.

Jejich hlavními nepřáteli jsou kosatky a žraloci. A lidé – jak jinak…